'Arrebatado'Filed under : Actualitat, Directors

Fa 30 anys, un grup de bojos, encapçalats pel director Iván Zulueta i Eusebio Poncela, Cecilia Roth i Will More al capdavant del repartiment, va donar a llum la pel·lícula més estranya i fascinant del cinema espanyol: Arrebato.
Avui, després de gairebé 30 anys de silenci cinèfil, amb lleugeres fuites i fragments de cel.luloide, la mort s’ha dut a aquest cineasta i cartellista basc, en el seu Donosti natal.

Francisco Javier Gómez Tarín explicava fa uns anys a la ponència “Arrebato: de la marginalidad al culto”:

Què fa que avui Arrebato sigui considerada una pel lícula de culte? Probablement la resposta és tan senzilla com aquesta: la seva existència. Arrebato hi és tot i els sistemes de producció, feta de forma artesanal, amb molt limitats mitjans econòmics; hi és tot i la seva aposta formal que es deslliga dels cànons narratius a l’ús, és allà, fins i tot, com a pel.lícula de terror, amb vampirs i desaparicions inexplicables, i és aquí com a testimoni d’una època en la qual-recordem els paràmetres-: en primer lloc, el nivell de permissivitat àncora seus límits en la necessitat d’un respecte radical a la llibertat d’expressió, en segon lloc, hi ha un cinema en formats subestàndard que, amb prou feines, circula per limitats circuits oficiosos, en tercer lloc, neix una concepció diferent de la mirada fílmica, basada en la visualitat, a la iconicitat, i no en la cultura literària, i, finalment , la producció arriscada.

Si us ve de gust conèixer més coses sobre Iván, al seu web hi ha un munt de materials fabulosos, com aquesta xerrada que va mantenir amb Virginia López Montenegro i Begoña del Teso.